Sløjfning af olietanke i Næstved kommune
Sløjfning og afblænding af nedgravet olietank
Her kan du læse om de regler, som du skal være opmærksom på, hvis du har en privat olietank under 6.000 liter.
Olietankbekendtgørelsen
Olietanke, som bruges til opbevaring af olieprodukter, og som kan indeholde mere end 50 liter er omfattet af Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1321 21/12/2011 om indretning, etablering og drift af olietanke, rørsystemer og pipelines - i daglig tale "olietankbekendtgørelsen". Olietanke, som bruges til opbevaring af olieaffald eller andre produkter, er ikke omfattet.
Eksisterende olietank
Alle nedgravede og overjordiske villaolietanke skal være forsynet med enstrenget rørsystem - det vil sige, at der kun må være én olieførende ledning mellem olietank og fyr.
Alle overjordiske villaolietanke skal desuden være forsynet med overfyldningsalarm. Alarmen advarer, så olieudslip ved overfyldning undgås.
Sløjfning af olietank - hvornår?
Bruger du ikke din olietank mere, hvis du for eksempel er begyndt at bruge naturgas eller fjernvarme, eller hvis olietanken er så gammel, at den ikke længere må bruges, så skal olietanken sløjfes. Det skal du anmelde til os senest 4 uger efter sløjfningen, og du skal fortælle, hvordan olietanken er blevet sløjfet.
Du skal sløjfe olietanken ved at:
Tømme den for olierester (bundsugning) ved enten at:
afblænde den, efter afmontering af påfyldningsstuds og udluftningsrør, så der ikke længere kan fyldes olie på
grave tanken op og bortskaffe den
Afblændingen kan foretages af autoriserede VVS-installatører, smedemestre og oliefyrsmontører. Opgravningen kan foretages af entreprenører. Bortskaffelsen af tømte ståltanke kan ske til godkendte skrothandlere. Plasttanke kan bortskaffes til deponi, for eksempel til Fakse Losseplads.
opgravning af olietank
Olietanken skal tømmes for olie. Opsugningen foretages i flere omgange for at væske langs siderne kan løbe til. Rørforbindelsen til fyret afbrydes.
Fjerner du tanken fra ejendommen, skal den afleveres til genbrug hos en skrothandler, hvis det er en ståltank. Alle andre tanktyper kan du aflevere på genbrugspladsen.
utæt olietank og jordforurening
Hvis du har mistanke om eller konstaterer en forurening, skal Næstved Kommune kontaktes på telefon 5588 6180 eller Miljøvagten på telefon 114.
Ansvarsforsikring
Det er lovpligtigt for alle tankejere at have en ansvarsforsikring. Du har automatisk en ansvarsforsikring, hvis du får leveret fyringsolie fra ét af de olieselskaber, der er medlem af Oliebranchens Fællesrepræsentation eller olieleverandører, der får olie fra et af disse.
Her kan du læse mere om olieselskabernes ansvarsforsikring samt se en statistik over forsikringsskader på olietanke på oliebranchens hjemmeside.
Fjernelse og bortskaffelse af fritstående olietank
Inden du bortskaffer en olietank, skal den være bundsuget og spulet ren.
Fritstående tanke kan afleveres som jern eller småt brændbart på en genbrugsstation. Forinden skal tanken opskæres i stykker på maks. 1x1 meter.
Lokalisering af olietank
Hvis du er i tvivl om der er en olietank på din grund og hvor denne er nedgravet, kan du få den eftersøgt af et firma der sløjfer olietanke. Hvis tanken ikke findes, så udarbejder firmaet en historisk sløjfning, så tanken kan fjernes fra ejendommens BBR-meddelelse.
sløjfningsattest eller tankattest
Tankattesten er dokumentation for at tanken er lovlig produceret og testet. Tankattesten indeholder produktionsår, størrelse, type- og fabrikationsnummer og navnet på fabrikantet. Hvis man har mistet tankattesten, så kan den genskabes, hvis producenten af tanken stadig eksisterer. Ofte kan man finde tankens oplysninger registreret under ”teknisk anlæg” på ejendommens BBR-meddelelse.
Tankens data står ofte på mærkeskiltet på påfyldningsstudsen eller på selve tanken. Hvis du har mistet attesten, skal du kontakte kommunen, som måske har en kopi.
Sløjfningsattesten er dokumentation for hvornår sløjfningen er udført og at dette arbejde er udført korrekt. Denne attest udstedes af det firma, der sløjfer eller fjerner tanken. Attesten fremsendes til kommunen, så de kan opdatere ejendommens BBR-meddelelse.
Du er som ejer af din ejendom forpligtet til at sikre at din olietank er sløjfet korrekt og overholder miljølovgivningen, hvis den er taget ud af drift
(jvf. Olietankbekendtgørelsen § 30).
Kontaktoplysninger
Center for Plan og Miljø, Affald
Tlf: 5588 6180
Email: affald@naestved.dk
Vi dækker hele Danmark
Søger du et professionelt firma der tager hånd om din olietank inkl. afmelding hos kommunen?
Kontakt Fensmark Miljø ApS
Ring 71 77 99 77