Sløjfning af olietanke i Viborg kommune
Sløjfning og afblænding af nedgravet olietank
Ophør af brug af olietank
Eventuelt restindhold i tanken og rør skal fjernes. Påfyldningsstudsen skal afmonteres, og tanken afblændes, således at påfyldning ikke kan finde sted.
Nedgravede tanke
Eventuelt restindhold i tanken og rør skal fjernes. Påfyldningsstudsen og udluftningsrøret skal afmonteres, og tanken afblændes, således at påfyldning ikke kan finde sted. Du kan også vælge at få tanken sandfyldt, eller opgravet.
Vi sørger for, at din BBR-meddelelse bliver opdateret med de nye oplysninger om tanken.
Tanke af mærket Titan R1225 fra Kingspan skal tages ud af drift
Har du en tank af mærket Titan R1225 produceret/forhandlet af Kingspan Miljøcontainere i perioden 2002-2004, skal den tages ud af drift. Det skal den, da der er fare for, at der kan opstå revner i plasten. Kingspan Miljøcontainere vil i givet fald udskifte tanken uden beregning.
Hvis du etablerer en ny olietank, eller sløjfer en gammel, skal det anmeldes til Kommunen. Anmeldelsen kan ske ved hjælp af Byg og Miljø.
Det anbefales, at tankejere, som er i tvivl om, hvornår deres tank skal sløjfes, får foretaget et tjek i forbindelse med deres årlige besøg af skorstensfejer eller oliefyrstekniker. Det samme gælder for tankejere, som er i tvivl om deres tankanlæg opfylder reglerne. Det er vigtigt, at anlæggene opfylder reglerne, især i forhold til at være dækket af den særlige forsikringsordning, som findes for villatanke.
Der gælder specielle regler for villaolietanke
Definition af villaolietank
En villaolietank er en olietank, der bruges til opvarmning af privat bolig, og som er mindre end 6.000 liter. I Danmark er alle villaolietanke omfattet af en kollektiv forsikringsordning, såfremt at tank og rørsystemerne er etableret og drevet lovligt.
Din olietank kan blive for gammel
Nedgravede olietanke af stål på under 6.000 liter og over 40 år skulle have været sløjfet senest den 30. september 2010. Det samme gælder for olietanke produceret i 1970 uden typegodkendelsesnummer eller tanke, hvis alder er ukendt. Fremover skal nedgravede tanke sløjfes senest 40 år efter fabrikationsåret. Fabrikationsåret står på mærkeskiltet på påfyldningsstudsen, på selv tanken eller på tankattesten.et er vigtigt, at ejer af en olietank sørger for, at olietanken er lovlig.
opgravning af olietank
Olietanken skal tømmes for olie. Opsugningen foretages i flere omgange for at væske langs siderne kan løbe til. Rørforbindelsen til fyret afbrydes.
Fjerner du tanken fra ejendommen, skal den afleveres til genbrug hos en skrothandler, hvis det er en ståltank. Alle andre tanktyper kan du aflevere på genbrugspladsen.
utæt olietank og jordforurening
Utætte olietanke kan forurene jorden, og olien kan sive ned i grundvandet. Derfor er det vigtigt, at din olietank er tæt.
Det er vigtigt, at du er er opmærksom på din olietank
Det er vigtigt, at ejer af en olietank sørger for, at olietanken er lovlig. Der kan ske uheld med forurening, lækage eller anden spild fra olietanken. I sådan et tilfælde dækker forsikringen nemlig ikke altid skaden, hvis det viser sig, at tanken er ulovlig.
Din olietank er IKKE LOVLIG hvis den:
• er udstyret med et returrør mellem oliefyr og tank (et såkaldt tostrenget system)
• er overjordisk (f.eks. i kælder eller udendørs) og ikke har en overfyldsalarm
• er gravet ned før 1. april 1970 (som hovedregel)
• er en kugleformet plasttank af mærket AJVA-PLAST A/S, der har været gravet ned i 20 år eller mere eller har et fabrikationsnummer mellem 1400 og 6800
• overjordiske olietanke skal desuden påføres overfyldningsalarm
Er du i tvivl om din olietank overholder reglerne, så kontakt din servicemontør.
Hvis uheldet er ude, skal du følge nedenstående fremgangs måde
Du er som ejer selv ansvarlig
Går der hul på din olietank, skal du straks melde det til Kommunen. Du er som ejer selv ansvarlig for oprensning af forureningen. Kommunen kan altså kræve, at du betaler for, at jorden bliver undersøgt og renset op.
Det er lovpligtigt for alle tankejere at have en ansvarsforsikring. Du har automatisk en ansvarsforsikring, hvis du får leveret fyringsolie fra et af de olieselskaber, som er medlem af Oliebranchens Fællesrepræsentation eller olieleverandører, der får olie fra et af disse.
Ring 112
Hvis der opstår en skade, hvor olie eller kemikalier løber ud på jorden eller på gulvet i huset, skal du i første omgang ringe til 112. Så sikrer du, at brandvæsnet kan komme ud med slamsuger eller andet og foretage en akut begrænsning af skaden. Når du ringer til 112 skal du oplyse:
• hvad der er sket
• hvor det er sket
• hvornår det er sket
• navn og telefonnr.
Kontakt Viborg Kommune
Efterfølgende skal du snarest muligt kontakte Viborg Kommune, Teknik og Miljøs jordgruppe på telefonnummer 87875601 og fortælle, hvad der er sket.
Hvis du opdager en ældre olie- eller kemikalieforurening, eller der kun er sket et lille spild, som ikke kræver akut indsats, er det tilstrækkeligt at ringe til Teknik og Miljø.
Fjernelse og bortskaffelse af fritstående olietank
Inden du bortskaffer en olietank, skal den være bundsuget og spulet ren.
Fritstående tanke kan afleveres som jern eller småt brændbart på en genbrugsstation. Forinden skal tanken opskæres i stykker på maks. 1x1 meter.
Lokalisering af olietank
Hvis du er i tvivl om der er en olietank på din grund og hvor denne er nedgravet, kan du få den eftersøgt af et firma der sløjfer olietanke. Hvis tanken ikke findes, så udarbejder firmaet en historisk sløjfning, så tanken kan fjernes fra ejendommens BBR-meddelelse.
sløjfningsattest eller tankattest
Tankattesten er dokumentation for at tanken er lovlig produceret og testet. Tankattesten indeholder produktionsår, størrelse, type- og fabrikationsnummer og navnet på fabrikantet. Hvis man har mistet tankattesten, så kan den genskabes, hvis producenten af tanken stadig eksisterer. Ofte kan man finde tankens oplysninger registreret under ”teknisk anlæg” på ejendommens BBR-meddelelse.
Tankens data står ofte på mærkeskiltet på påfyldningsstudsen eller på selve tanken. Hvis du har mistet attesten, skal du kontakte kommunen, som måske har en kopi.
Sløjfningsattesten er dokumentation for hvornår sløjfningen er udført og at dette arbejde er udført korrekt. Denne attest udstedes af det firma, der sløjfer eller fjerner tanken. Attesten fremsendes til kommunen, så de kan opdatere ejendommens BBR-meddelelse.
Du er som ejer af din ejendom forpligtet til at sikre at din olietank er sløjfet korrekt og overholder miljølovgivningen, hvis den er taget ud af drift
(jvf. Olietankbekendtgørelsen § 30).
Kontaktoplysninger
Teknik & Miljø
Byggeri og Miljø
Tlf: 87 87 56 09
Email: byggeriogmiljoe@viborg.dk
Vi dækker hele Danmark
Søger du et professionelt firma der tager hånd om din olietank inkl. afmelding hos kommunen?
Kontakt Fensmark Miljø ApS
Ring 71 77 99 77